Kanopolo

Kanopolo de Sport
Kanopolo is een relatief onbekende sport. In Nederland wordt het slechts door een paar honderd mensen beoefend. Zowel binnen Europa (Duitsland, België, Frankrijk, Italië en Ierland) als aan de andere kant van de wereld in onder andere in de Verenigde Staten, Canada, Thailand, Iran en Nieuw-Zeeland wordt kanopolo gespeeld.

Kanopolo is een spannende, spectaculaire en intensieve sport. Behalve kanovaren is het ook als een combinatie van waterpolo en basketbal te zien.
Bij deze teamsport is het doel simpel: gooi de bal in de goal van de tegenstander. Er wordt tussen twee teams gespeeld op een veld van 20 bij 35 meter. Elk team heeft vijf veldspelers en maximaal drie wissels buiten de lijnen. De wedstrijden duren twee keer tien minuten. Tijdens deze twintig minuten gebeurt er meer dan op een heel WK voetbal. Uitslagen met dubbele cijfers zijn geen uitzondering, er wordt veel gescoord. Het lijkt er ruig aan toe te gaan.
De bal wordt meestal met de hand, maar mag ook met de peddel gespeeld worden. De uitrusting bestaat uit, vanzelfsprekend een kano en een peddel, daarnaast nog een helm met gezichtsbeschermer en een zwemvest/lichaamsbeschermer.

Voor meer informatie over kanopolo in Nederland kun je kijken op de volgende websites:

Al het nieuws over kanopolo: https://www.kanopolo.nl
De toernooikalender en informatie over de nationale teams: http://kanopolo-oranje.nl
Het reglement en informatie over de bond:
http://www.watersportverbond.nl/wedstrijdsport/wedstrijdorganisatie/kano/kanopolo/

Kanopolo bij Zeewitoe:
Begonnen in 1999 vanaf niets, met geleende boten, T-shirts (ja over de zwemvesten) en afgedankte peddels. Hier zijn we Michiel de Ruyter, de Windhappers en Europagaai nog altijd dankbaar voor. In 2004 mochten we uitkomen in de eerste klasse. Helaas werden we hier direct weer uit gedegradeerd. In 2005 waren we net niet goed genoeg om naar de eerste klasse te promoveren, dus kwamen we in 2006 in de tweede klasse uit. In 2006 hebben we geprobeerd om 3 teams te krijgen. 2 gelijkwaardige teams in de tweede klasse en een jeugdteam, helaas was het jeugdteam niet groot genoeg en werd deze bij de 2de klasse aangesloten.
In 2007 was er na een enthousiaste aanmelding opnieuw weer een jeugdteam. Ook werden de teams binnen de 2deklasse heringedeeld, dit keer geen gelijkwaardige teams, maar een sterk en minder sterk team. In 2008 zijn we met 3 teams van start gegaan. Team A met als doel veel trainen en spelen en team B als gezelligheidsteam, ook hadden we dat jaar weer een jeugdteam. In 2009 waren er enkele afvallers waardoor we terug zijn gegaan naar 2 grotere teams, 1 in de jeugdklasse en 1 in de 2de klasse.
Tussen 2010 en 2016 hebben we door verschillende niveau`s binnen de club samen gewerkt met andere verenigingen. Op deze manier hadden we een team in de 1ste of 2de klasse en konden nieuwe spelers rustig kennis maken tijdens wedstrijden in een 3de of jeugdklasse team.
De laatste jaren waren wat rommelig door de Coronaproblemen, in 2020 zijn er nauwelijks wedstrijden gevaren. In 2021 was er gelukkig weer wel een NK, Zeewitoe kwam uit in de 2e klasse en is geëindigd op de 5e plaats (van 9). In 2022 spelen we hopelijk zowel het NK als diverse toernooien

Spelers gezocht!!

We nodigen je uit om mee te komen doen, want Zeewitoe zoekt nieuwe spelers!
Ben jij een enthousiaste kajakker en heb je altijd al eens willen kajakken in teamverband? Dan is kanopolo misschien wel wat voor jou!
Binnen kanopolo zijn er zowel mix als damesteams en dat maakt iedereen welkom binnen ons team en de sport.

Voor het kanopoloën is een zekere mate van kanovaardigheid vereist, dit wil niet zeggen dat je een doorgewinterde kanoër moet zijn voor je kunt beginnen, maar het is zeker praktisch als je al enigszins rechtuit kunt varen. Kun je dit nog niet, geen probleem ook dit kun je bij ons leren.

Lijkt kanopolo je wel wat of wil je er meer over te weten komen, kom dan een keertje kijken bij de trainingen. Voor meer informatie kun je ook mailen: kanopolo@zeewitoe.nl of een berichtje op Facebook of Instagram achterlaten. Tot ziens!

Team:

1. Wouter Buwalda
2. Jurrien Mink
3. Jenita Gobel
4. Andre van Dijk
5. Joost Dekker
6. Tijmen Molengraaf
7. Niels Pelle