Raft Wedstrijden

Op zondag 25 september vierde Forward Motion hun tweede lustrum met de grootse Brabantse Raft Competitie bij kanovereniging Zeewitoe in Bergen op Zoom. Naast de officiële wedstrijd rafters was er plaats voor vele enthousiastelingen, die ook wel eens in een raft met een echte wedstijd mee wilden doen.

Forward Motion werd tien jaar geleden opgericht door een stel vrienden, die samen de mooie sport op een hoger plan wilden tillen. Vanaf die tijd werden hebben ze aan vele wedstrijden meegedaan, over de hele wereld, van Brazilië tot Japan. En niet zonder succes: vorig jaar werd hun mixed team tweede van de wereld tijdens het WK in Frankrijk.

De dag zelf werd fris begonnen. Gelukkig was het wel droog. Al snel brak de zon door en was het heerlijk om in de boot te stappen of zomaar aan de kant de wedstrijd te bekijken. Allereerst was er een uitleg voor de mensen die nog nooit in een boot hadden gezeten: hoe zit je, hoe hou je een peddel vast en natuurlijk: hoe bestuur je in hemelsnaam zo’n opblaasboot. Het enthousiasme nam na een oefenrondje zichtbaar toe: ook de beginnelingen kregen de boot onder controle. Toen begon de wedstijd met het onderdeel sprint. Er werd in vier categorieën gestreden zodat ook de beginnelingen kansen op prijzen hadden. Na de sprint volgde de Head to Head: een onderdeel waarin twee boten proberen het snelst te varen om als eerste aan te komen en daarmee door te gaan naar de volgende ronde. Een spectaculair onderdeel omdat de boten ook met elkaar in aanvaring konden komen. Echter ook omdat ze onderweg om boeien heen moesten varen, waarbij tactiek ook nog een rol speelt. Als laatste onderdeel was er de technisch uitdagende slalom: er moest onder poortjes door gevaren worden, soms rechtuit, soms, bij de rode poortjes, achterom. Bij niet iedereen ging dat foutloos: een poortje aantikken kostte strafseconden en eentje missen was al helemaal mis. Hierbij werd het uiterste van de stuurmanskunst gevraagd. Zo kon Forward Motion alle aspecten van de raftsport laten zien.

Na een gezellige en zeker ook sportieve dag werden de prijzen uitgereikt en werd de groepsfoto gemaakt. Een passend einde van een mooie dag.